Historik
1920
Störtloppsåkare blev nyfikna på hur snabbt det gick att åka på ett par skidor ⛷
1930
Elektronisk tidtagning kom och man mätte upp en hastighet av 105 km/h 💨
Efter 1945
Sporten fick tillgång till större skidorter med längre och brantare backar ❄️
2006
Sanna Tindstrand sätter världsrekord på 242.590 km/h (gäller fortfarande som svenskt rekord) 👏
2017
VM arrangeras på hemmaplan i Idre Fjäll och Lisa Hovland-unden tar brons 🥉
2016
Dagens världsrekord på både dam- och herrsidan sattes i Vars (FRA). Damrekordet tillhör Valentina Greggio på 247,083 km/h och herrars rekord tillhör Ivan Origone på 254,958 km/h 🔥
Fakta
Intresset för speedski väcktes i slutet av 1920-talet då traditionella störtloppsåkare var nyfikna på hur snabbt det egentligen gick att åka. Tidtagning med stoppur gav ingen vidare noggrannhet men det dröjde inte länge innan man kunde mäta hastigheten elektroniskt. Efter andra världskriget fick man tillgång till större skidorter som gav längre och brantare backar vilket resulterade i mycket högre hastigheter. På senare tid har sporten döpts om till speedski.
Få skidgrenar är egentligen så lätta att förklara som speedski – den som är snabbast vinner. Men riktigt lika enkelt är det inte att utöva sporten. Precis som vid all annan elitidrott krävs det år av träning för att bemästra de krafter som skapas när du åker skidor i över 200 km/h.
Under en speedskitävling mäts åkarens snitthastighet på en 100-meterssträcka i slutet av backen där den som har högst snitthastighet vinner. Det finns två tävlingsklasser, Speed One (S1) och Speed Two (S2). S1 är för de verkliga fartkanonerna, där används specialutrustning optimerad för aerodynamisk effektivitet. I S2-klassen används däremot vanlig alpin fartutrustning.
Verksamhet
Inom Svenska Skidförbundets (SSF) sektion för speedski arbetar vi med allt ifrån nybörjare till världselit. Vi har ett stort och starkt landslag som är med och slåss om pallplatser på världscupen och mästerskapsmedaljer. Stora delar av landslagets träning är förlagt i Idre Fjäll som med Sveriges brantaste backe, Chocken, skapar perfekta förutsättningar. De optimala förutsättningarna för att åka fort har gjort att även världscupen i speedski arrangeras i Chocken.
Den nationella verksamheten arbetar bland annat med att arrangera prova-på-aktiviteter för ungdomar i samband med andra event och träningsläger med fokus på att få ungdomar från de alpina grenarna att testa speedski. Svenska cupen är den nationella tävlingsserien som passar perfekt både för de som vill prova speedski för första gången och de mer erfarna åkarna.