Historik
1800-talet
Längdåkning som sport växte fram, främst i Norden ☃️
1879
Den första svenska föreningen startades 1879 i Stockholm. Samma år hölls också den första skidtävlingen i Stockholm 🙌
1890
Utvecklades längdskidåkningen till en av de riktigt stora idrottsgrenarna, både som hälsosam friluftsaktivitet och tävlingssport ⛰️
1910
Det första officiella svenska mästerskapet i längdåkning hölls i Härnösand 🇸🇪
1917
Även damerna gör intåg i SM 🙋♀️
1924
Vinter OS-arrangeras för första gången och längdskidåkning är en del av programmet 🔥
1940-1950
Nils Karlsson, ”Mora-Nisse, var aktiv och är i dag kanske den mest ända skidkungen 👑
1925
Den första världscuptävlingen arrangerad av Internationella Skid- och snowboardförbundet (FIS) genomförs 🏆
1954
Den första världscuptävlingen (FIS) där kvinnor fick vara med genomförs 🏅
1960
Fanns 309 000 medlemmar i Skidförbundet 👨👨👧👧
Fakta
Sporten har utvecklats både på materialsidan och rent tävlingsmässigt. Den fria (skate/skejt) stilen, jaktstart, allt fler lopp med gemensam start och korta lopp (sprint) har förändrat längdskidåkningen genom åren.
Det finns två olika typer av skidstilar och tillhörande tekniker – klassisk och skate/skejt. I tävlings-sammanhang omnämns de olika teknikerna klassisk stil respektive fristil.
De tävlingsformerna som förekommer varierar på olika distanser, mass-, jakt-, intervallstart eller sprint, klassisk stil eller fristil samt kombinationer av stilarna. I dag består programmet i de stora mästerskapen (VM och OS) av fyra tävlingar för de traditionella åkarna och två tävlingar för sprintåkarna.
Mellan längdskidåkningssäsongerna anordnas tävlingar på rullskidor. Tävlingsverksamheten organiseras internationellt av FIS och nationellt av Svenska Skidförbundet.
Verksamhet
Längdverksamheten kan delas in i två större områden. Landslags- och nationell verksamhet. Dessutom har längd en dedikerad marknads- och kommunikationsavdelning som ansvarar för försäljning, partneraktivering och kommunikation.
Vi strävar efter att ha en modern och hållbar organisation där alla som jobbar hos oss strävar mot samma vision – Bäst i världen – Alla på snö. För att uppnå detta måste vi bli fler aktiva och bättre, inom alla funktioner - på det vi gör, varje dag.
Ledarskap i framkant är något vi eftersträvar i hela organisationen och vi arbetar aktivt med att utveckla oss själva och vårt sätt att arbete, individuellt och tillsammans. Vi företräder en individuell sport men tror på att laget är starkare än jaget och vi gläds åt varandras framgångar och ger stöd i motgång.
I dag har vi fyra landslagsgrupper som tränar och tävlar under såväl sommartid som vintertid; A-lag, Team Bauhaus, Team Svenska Spel och Team Svenska Spel juniorlandslaget.
Den nationella verksamheten ansvarar i stort för allt som händer inom längdverksamheten utöver landslagsverksamheten; utbildning, barn och ungdom, tävling och arrangemang, anläggningsfrågor.
Uppgiften för marknad och kommunikation är att synliggöra verksamheten, att få fler att engagera sig inom sporten för att säkerställa ekonomiska medel till verksamheten, som i huvudsak är finansierad av sponsorer.