Historia
1995
Första tävlingen
Första skicrosstävlingen genomförs i USA under eventet “Lord of the Boards”.
2002
1a svenska segern
Magdalena Iljans vinner Sveriges första världscupseger i Tignes.
2003
X-Games
X-games var som OS för skicrossåkare och Lars Lewen vinner sitt första guld detta år. Totalt i sin karriär tar han 2 guld och totalt 5 medaljer i X-games.
2004
Första herrsegern
Sveriges första världscupseger på herrsidan, Jesper Brugge vinner en tävling i Italien. Samma säsong vinner Jesper totala världscupen - det är första gången Sverige gör det.
2005
Första VM i skicross
Första VM i skicross anordnas under Internationella Skidförbundet FIS. Jesper Brugge och Magdalena Iljans tar Sveriges första VM-medaljer i form av varsitt silver.
2009
Första SM genomförs
Skicross första SM i FIS hölls i Gopshusbacken. Lars Lewen och Anna Holmlund stod högst upp på pallen.
2010
Skicross blir OS-gren
Skicross gör debut som OS-gren i Vancouver. Sex svenskar står på start men det blir inga medaljer.
2011
Anna Holmlund vinner totalen
Anna Holmlund tar Sveriges första totala världscupseger och kniper ett VM-brons samma säsong.
2014
Holmlund tar OS-brons
Under OS i Sochi tar Anna Holmlund Sveriges första OS-medalj i form av ett brons. Victor Öhling Norberg vinner totala världscupen.
2017
Still going strong
Sandra Näslund och Victor Öhling Norberg bärgar Skicross första VM-guld när de båda står högst upp på pallen i Sierra Nevada.
2018
Näslund & Edebo vinner totalerna
Sandra Näslund vinner sin första totala världscup och den totala freestylecupen. Alexandra Edebo vinner totala Europacupen.
2021
Första teameventet
Första teamevent genomförs i världscupen. Sandra Näslund och David Mobärg vinner sin tävling i Arosa.
Fakta
Skicross har genomgått en enorm förändring sedan de första tävlingarna på 1990-talet. Sporten har gått från att ha varit mer av ett event där åkarna tävlande i olika märkesteam till att det idag är en ordinarie verksamhet inom de flesta förbund runt om i världen.
I dag finns det tre stycken ”discipliner” inom Skicross: Skicross, Skicross sprint och teamevent.
Den som börjar tävla och träna skicross ingår i träningsgrupper från U8 till U16. När en åkare når 16 års ålder registreras denne för första gången i Internationella Skid- och snowboardförundets, FIS, tävlingssystem som förstaårsjunior och FIS-åkare. Från 22 års ålder räknas åkaren som senior.
Tävlingar anordnas av klubbar, Svenska Skidförbundet och utomlands av klubbar, nationella förbund och av FIS. På internationell nivå tävlar landslagsåkare oftast i Europacupen som är nivån under Världscup, innan de går in på Världscupnivå.
VM och OS är de största internationella evenemangen där OS genomförs var fjärde och VM vartannat år. Sverige har en gedigen skicrosstradition och har fostrat OS- och VM-medaljörer i form av Anna Holmlund, Victor Öhling Norberg, Sandra Näslund.
Verksamhet
Svenska Skidförbundets Skicrossverksamhet delas in i två större områden: Elit och Nationell verksamhet där elit, det vill säga landslag och träningsgrupper, går under namnet Ski Team Sweden Skicross.
I verksamheten ryms, förutom tränings- och tävlingsverksamhet, en marknads- och kommunikationsavdelning, rikstränare, tävlingsadministration, utbildningsverksamhet, projektplanering, föreningsutvecklare och mycket mer.
Vår vision är att bli fler och bättre. Skicrossverksamheten består av ett dedikerat gäng medarbetare som jobbar för att uppfylla den visionen och för att nå de interna mål vi har i verksamheten. En stark sammanhållning och dagligt samarbete och informationsutbyte mellan de olika arbetsgrupperna definierar det arbete som görs, till stor del på kontoret på Svenska alpina nationalarenan i Åre men också i andra delar av landet.
I skicross finns inte separerade landslag. Istället tränar damer och herrar tillsammans, man tävlar på samma orter och i samma banor. Landslagsverksamheten är en verksamhet som styrs och stöttas av erfarna tränare, ledare och av funktioner inom den nationella verksamheten. Den nationella verksamheten syftar till att stärka och stötta distrikt, föreningar och klubbar runtom i landet. Den nationella verksamheten ansvarar för bland annat områdena barn och ungdom (tävling, träning och utbildning), utbildning (av tränare, åkare och eftergymnasiala åkare), arrangemang som SM och anläggningsfrågor med mera.
Inom marknad och kommunikation varierar uppgifterna från att säkerställa och underhålla partnerskap med befintliga och nya sponsorer, att nå ut till fler och att sprida sporten till olika målgrupper.
De flesta som jobbar inom skicross är engagerade i många olika delar av verksamheten, både inom sina arbetsgrupper och inom sina individuella arbetsuppgifter.